Formy silikonowe do pieczenia i mrożenia
W naszej ofercie udostępniamy wyłącznie oryginalne akcesoria cukiernicze, które pochodzą od renomowanych włoskich marek. Proponujemy najwyższej jakości silikonowe formy do pieczenia i głębokiego mrożenia. Stawiamy na jakość, komfort użytkowania oraz sprawdzone pochodzenie. Przestrzegamy równocześnie przed zakupem tanich podróbek, wykonanych często z niebezpiecznych materiałów. Sprawdź nasz cały asortyment i twórz wyjątkowe desery, które będą zachwycać smakiem i oryginalnym kształtem.
Silikonowe formy do pieczenia i mrożenia — poznaj nasz cały asortyment
Proponujemy włoskie produkty, które cechuje najwyższa jakość wykonania, a także łatwość i wygoda użycia. Na stronie udostępniamy silikonowe formy do mrożenia i pieczenia w wielu rozmiarach oraz kształtach, takich jak m.in. babeczki, półkule, lody czy owal. Artykuły są wykonane z silikonu i włókna szklanego. Ich mikroperforowana struktura pozwala na lepszy przepływ ciepła (w porównaniu do form metalowych),co z kolei przekłada się na krótszy czas pieczenia. Silikonowa powierzchnia jest odporna na przywieranie wylanej wewnątrz masy. Wyjęcie upieczonego lub zamrożonego deseru jest proste i nie powoduje jakichkolwiek zniekształceń. Sama forma pozostaje czysta i gotowa do kolejnego użycia.
Dostępna w sklepie online forma silikonowa do głębokiego mrożenia i pieczenia jest wykorzystywana głównie podczas tworzenia monoporcji i słodkich przekąsek bankietowych oraz domowych lodów. Produkt pozwala nadać idealny kształt masie wlanej do środka, bez obawy o uszkodzenie gotowego deseru.
Wśród najważniejszych zalet silikonowych form wykorzystywanych w cukiernictwie można wymienić takie jak:
uniwersalne zastosowanie zarówno podczas pieczenia, jak i mrożenia,
łatwe do czyszczenia, nieprzywierające powierzchnie,
elastyczny materiał, który ułatwia wyjęcie gotowych deserów,
silikon jest trwały i odporny na zarysowania, a także w pełni bezpieczny dla człowieka,
możliwość mycia formy w zmywarce,
łatwe w przechowywaniu (elastyczny materiał można zwinąć w rulon, dzięki czemu zajmie mniej miejsca).
Jak używać i czyścić formy silikonowe?
Przed pierwszym użyciem warto umyć produkt ciepłą wodą i dokładnie go osuszyć. Nie jest konieczne natłuszczanie wnętrza, ponieważ silikon sam w sobie jest już odporny na przywieranie. Warto jednak położyć uprzednio formę silikonową na blaszce do pieczenia, aby zyskać odpowiednią stabilność (silikon jest bardzo giętki),dzięki czemu masa nie wyleje się podczas przenoszenia produktu do piekarnika. Po wyjęciu gotowego deseru (po upieczeniu lub zamrożeniu) wystarczy umyć formę pod bieżącą wodą, albo umieścić akcesorium w zmywarce. Mrożenie deserów powinno trwać minimum 6 godzin. Słodkości przygotowywane na zimno trzeba wyjąć z formy od razu po wyciągnięciu z zamrażarki. Z kolei upieczone muffinki czy babeczki należy wyjąć z silikonowego akcesorium dopiero po całkowitym wystygnięciu.
Sprawdź pozostałe akcesoria cukiernicze dostępne w sklepie online
W naszej ofercie znajduje się silikonowa forma do pieczenia i mrożenia, która w znacznym stopniu ułatwi proces przygotowywania przeróżnych deserów. Jednak na stronie można znaleźć znacznie więcej praktycznych akcesoriów stosowanych zarówno przez doświadczonych cukierników, jak i amatorów. Zachęcamy do przejrzenia wszystkich dostępnych kategorii, takich jak m.in. masy cukrowe i lukry plastyczne, barwniki, pisaki i lakiery, posypki i kwiaty jadalne, folie rantowe, stojaki, stelaże i separatory oraz karmelarstwo.