Owoce liofilizowane | Sklep cukierniczy PAN

Owoce liofilizowane

Do wypieków nie wystarczy mąka, woda i cukier. Ich wyjątkowy smak często wynika z użytych świeżych produktów roślinnych. Jednak – na przykład zimą – trudno o takie składniki. Warto wybrać więc owoce liofilizowane do ciast. Dostępne w detalu i w hurcie artykuły to wyroby renomowanych marek, gwarantujące wyborny smak, jakie mają świeżo zerwane maliny, truskawki czy pomarańcze. Jeśli interesuje Was takie rozwiązanie – zachęcamy do przyjrzenia się artykułom dostępnym poniżej!

Czym są owoce liofilizowane?

Jeśli nie wiecie, co to są owoce liofilizowane, spieszymy z wyjaśnieniem. To produkty roślinne, stosowane m.in. do ciast, które zostały poddane specjalnemu procesowi suszenia – liofilizacji. Polega on na usuwaniu wody z zamrożonego produktu przez zjawisko sublimacji lodu. Oznacza to, że zamarznięta w takich składnikach woda przekształca się natychmiast w parę, bez przechodzenia w stan ciekły.

Aby było to możliwe, konieczna jest niska temperatura i równie niskie ciśnienie. Suszenie określonych owoców w ten sposób należy do najlepszych z dostępnych metod, gdyż wybrane gatunki są mało odporne na działanie gorąca (niszczy ono strukturę),co nie pozwala przedłużyć ich zdatności do spożycia. Dzięki natomiast temu, że są liofilizowane, zachowują niemal wszystkie właściwości, jakie mają świeże produkty. Z tego powodu doskonale nadają się do ciast, a także mnóstwa deserów. Składniki te nierzadko wykorzystywane są również do sporządzania szybkich przekąsek np. na bazie jogurtu. Artykuły uzyskane tą metodą są dodatkowo bardzo trwałe, dlatego często proces ten wykorzystuje się np. do produkcji żywności turystycznej.

Warto przy tym podkreślić, że nie wszystkie owoce mogą być liofilizowane. Najlepsze są te, które mają relatywnie niewiele wody. Dotyczy to m.in. truskawek, bananów, malin, borówek oraz gruszek. Wskazuje się, że poddanie ich temu procesowi dodatkowo podkreśla ich smak i aromat, a dodatkowo stają się chrupkie.

Zastosowanie owoców liofilizowanych w cukiernictwie

Skoro już wiecie, co to owoce liofilizowane, warto dowiedzieć się również, jak można je wykorzystać do ciast i innych deserów. Produkty te bowiem doskonale nadają się do najróżniejszych słodkich wypieków. Mogą zdobić torty, babeczki oraz lody. Pięknie będą się także prezentować na najróżniejszych kremach – beza Pavlova z takim dodatkiem będzie nie tylko elegancka, ale i oczaruje smakiem zbliżonym do tego, który oferują świeże produkty.

Z tego względu owoce liofilizowane mogą posłużyć do nadania ciastom słodyczy lub kwaskowości. Odpowiednio przygotowane wcześniej też je nawilżą. W cukierniach, kawiarniach, a także w domowym zaciszu można je wykorzystać również na szereg innych sposobów. Koktajl, owsianka lub napój z nimi będzie prawdziwą ucztą dla wymagających podniebień.

Owoce liofilizowane do ciast – sprzedaż detaliczna i hurtowa

W naszej ofercie znajdziecie różne owoce liofilizowane do ciast i innych deserów czy posiłków. Co istotne – proponujemy je zarówno w detalu, jak i w hurcie. Dzięki temu możecie uzupełnić u nas w przystępnej cenie zapasy cukierni, kawiarni, manufaktury cukierniczej lub osobistej kuchni, gdzie będą one rewelacyjnym dodatkiem do najróżniejszych posiłków – tych prostych i szybkich oraz bardziej wykwintnych.

Wśród produktów, jakie znajdziecie, proponujemy m.in. wysuszone za pomocą procesu liofilizacji truskawki i maliny. Ponadto oferujemy także bardziej egzotyczne owoce, w tym pomarańcze oraz pitaje. Gwarantujemy ich najwyższą jakość – przywiązujemy dużą wagę do artykułów dostępnych w asortymencie.

Szeroka oferta produktów cukierniczych

Proponowane składniki do ciast i innych deserów znacznie wpływają na ich smak, a chrupka konsystencja sprawia, że zapewniają mnóstwo przyjemności jedzącym. Podobnie jak rodzynki, mogą być też maczane w różnych płynach, co wzbogaci ich gamę smakową. Zachęcamy, by wybrać proponowane owoce liofilizowane. Detal czy hurt – gwarantujemy przystępne ceny!

Jest 4 produktów.

Pokazano 1-4 z 4 pozycji

Aktywne filtry